Voda

Život je nezamisliv bez vode.  Za održavanje života bitno je količinu vode održavati u odredjenim granicama.

Ljudsko telo se sastoji  od 55-75% vode i taj procenat se mora odžavati kako bi organizam normalno funkcionisao.  Prosečno, odrasla osoba treba da popije oko dva litra vode na dan  kako bi nadoknadila prirodan gubitak tečnosti (znojenje, disanje…).

 

Značaj vode:
 

  •  Voda u organizmu predstavlja univerzalnu sredinu preko koje se održava funkcija svih ćelija,  transport hranljivih materija do izlučivanja produkata metabolizma i štetnih sastojaka putem mokraće.
  •  Glavni je regulator telesne temparature – znojenjem.
  •  Voda može da  sadrži  i materije koje mogu delovati zaštitno. Voda sa fluorom utiče na sprečavanje pojave karijesa na zubima. Iz  tog razloga se u pijaću vodu dodaje ovaj element.

Organizam se snadbeva vodom i iz hrane (skoro sva hrana sadrži vodu) Najbitniji način obezbedjivanja vode jeste  unos tečnosti (voda i napici). Voda je nutrijens koji je ukljucen u najviše procesa u ljudskom organizmu. Organizam odrasle osobe može sadržati i 50 kg vode. Pri manjem nedostatku vode javljaju se smetnje, a gubitak od 15% ukupnog sadržaja vode već izaziva smrt.  Zanimljivo je da čovek može dosta više izdržati bez hrane, čak i nekoliko nedelja zavisnosti od prethodne uhranjenosti, dok bez vode vrlo brzo umire. Smatra se da čovek može izdržati bez vode maksimalno nedelju dana.

Major religion has looked at science and concluded, this http://essaysheaven.com/ is!

Postavite komentar