Pravilna ishrana

Ishrana je optimalan faktor rasta i razvoja organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života.

Da bi se sprovela pravilna ishrana neophodno je poznavati osnovne principe pravilne ishrane, sadržane u sledećem:

 • Racionalna ishrana predstavlja odnos između količine unete hrane i količine potrošene  u organizmu za odgovarajuće procese, a to su: termoregulacija, rad unutrašnjih organa, fizičke aktivnosti, itd. Nepridržavanje ovog principa dovodi do preobilne ili nedovoljne ishrane.  Racionalna ishrana istovremeno znači uzimanje namirnica koje su jeftinije, ali jednako vredne  i značajne tako da se ne umanjuje nutritivna vrednost jela.
 • Uravnotežena ili umerena ishrana predstavlja optimalnu količinu hranljivih materija. Ona ne sme biti ni preobilna niti nedovoljna , ne samo u energetskom smislu, već i u pogledu i drugih hranljivih sastojaka, posebno vitamina i mineralnih materija. preobilna kao i nedovoljna ishrana mogu dovesti do različitih poremećaja u organizmu i slabljenja njegove vitalne sposobnosti.
 • Raznovrsna, mešovita ishrana obuhvata dva pojma: grupe namirnica i vrstu jela. u dnevnom jelovniku  potrebno je da budu zastupljeni svih 7 grupa, odnosno 5 grupa ako se posmatra .  U toku dana  jela treba da  budu  raznovrsna i bez čestih ponavljanja, naravno ukoliko je to moguće. Treba se truditi  da ishrana bude što raznovrsnija.
 • Ravnomernost obroka(dnevni ritam obroka) neophodno je u  toku dana uzeti više obroka sa manjom količinom hrane, a posebno nepravilno celokupnu količinu hrane uzeti u obliku jednog obroka pri čemu se opterećuju organi za varenje, pa i ceo organizam.

College application http://essaysheaven.com/ essay, admissions representatives


3 odgovora na “Pravilna ishrana”

 1. 1. Nenad Aleksic :

  Imam 14 god.i tezak sam 40kg.Imam alergiju na gluten.

 2. 2. SMILJANA :

  Poštovani, molim vas za pomoć, 34 godine imam problem sa probavom inadutosti sve i svasta sam probala a rezultata nema, molim za savet kako treba izgledati moj dnevni jelovnik

 3. 3. Stefan :

  Imam 16 god. i tezak sam 62kg da li mozete da mi napisete kako treba da izgleda moj dnevni jelovnik…i da li trebam da prestanem da pusim cigarete ?

Postavite komentar